Ιστορικό

Η ομάδα a6A είναι το αποτέλεσμα της συνεργασίας των αρχιτεκτόνων Γιάννη Γιούνη και Νάσου Ανταχόπουλου και είναι συνέχεια του γραφείου Ν. Ανταχόπουλου και Μ. Αθανασιάδου που ξεκίνησε το 1984 και ολοκληρώθηκε το 2011.

Η έδρα του γραφείου βρίσκεται στην οδό Αχαιού 6 στην Αθήνα. Στη διάρκεια αυτών των χρόνων έχουν μελετηθεί και υλοποιηθεί περίπου 200 θέματα. Οι μελέτες αυτές αφορούν τόσο νέα κτίρια όσο και επεμβάσεις σε ήδη υπάρχοντα. Τα έργα αυτά είναι κυρίως ιδιωτικά, κατοικίες, γραφεία, βιομηχανικοί χώροι, εμπορικά καταστήματα και ξενοδοχεία.

Πως δουλεύουμε

Ξεκινώντας πριν αρκετά χρόνια να εργαζόμαστε με αντικείμενο την αρχιτεκτονική μελέτη και επίβλεψη συνειδητοποιήσαμε σύντομα την απόσταση που χωρίζει τις αρχικές προθέσεις μίας μελέτης από το τελικό υλοποιημένο αποτέλεσμα. Όσο ενδιαφέροντα και γοητευτικά και αν είναι τα διάφορα στάδια μίας μελέτης με τα σχέδια, τα προοπτικά, τις μακέτες δεν παύουν να αποτελούν απλά μέσα για το τελικό αποτέλεσμα και από μόνα τους δεν είναι αρκετά. Η διαδικασία, σχεδιασμού λήψης αποφάσεων και υλοποίησης ενός έργου είναι σύνθετη και επηρεάζεται από πλήθος παραμέτρων. Με τα χρόνια έγινε φανερό ότι πέρα από τις προθέσεις και τους κόπους μας καθοριστικό στοιχείο της επιτυχίας ενός θέματος αποτελούσε η ποιότητα των σχέσεων και των συνεργασιών όλων των εμπλεκομένων παραγόντων. Με το βάρος της ευθύνης να πέφτει κυρίως σε εμάς είναι αναγκαίο να μπορούν να συναντηθούν οι διαδρομές μας με κάθε ιδιοκτήτη–εργοδότη ώστε η συνεργασία μας να αποκτήσει την απαραίτητη αμοιβαία εμπιστοσύνη και αλληλοκατανόηση.

Η συνεργασία αυτή συχνά ξεκινάει με την παροχή συμβουλών για την επιλογή ακινήτου (οικοπέδου η κτίσματος) και ολοκληρώνεται με την παράδοση του έργου σε πλήρη χρήση. Το πλήθος και το εύρος των ερωτημάτων που προκύπτουν για την σύλληψη και υλοποίηση ενός έργου συνήθως είναι πολύ μεγαλύτερο από ότι αρχικά φανταζόμαστε Ο βαθμός εμπιστοσύνης ιδιοκτήτη – αρχιτέκτονα ορίζει τον τρόπο και τον βαθμό της εμπλοκής μας στο σύνολο του έργου.

Αντλώντας από την εμπειρία των θεμάτων με τα οποία είχαμε την ευκαιρία να ασχοληθούμε, πιστεύουμε ότι έχουμε αναπτύξει δεξιότητες και ευχέρεια στην αντιμετώπιση θεμάτων όπως oικογενειακές κατοικίες, εξοχικές κατοικίες, συγκροτήματα κατοικιών, ανακαίνιση και ανακατασκευή διαμερισμάτων και επαγγελματικών χώρων, γραφεία, ξενοδοχεία, και βιομηχανικοί χώροι.

 

Τι πιστεύουμε

Σήμερα μετά από μία περίοδο εντατικής οικοδόμησης το ζητούμενο έχει μετακινηθεί από την ανάγκη παραγωγής μεγαλύτερου όγκου δομημένου περιβάλλοντος, στην ανάγκη παραγωγής χώρων που αναβαθμίζουν το δομημένο περιβάλλον και βελτιώνουν το ήδη υπάρχον. Αυτή η μετατόπιση από ποσοτικά σε ποιοτικά κριτήρια περιλαμβάνει το σύνολο της εμπειρίας και της σχέσης μας με το περιβάλλον που κατασκευάζεται και δεν εξαντλείται σε στατικές εικόνες. H σύνθετη διαδικασία παραγωγής του, το κόστος κατασκευής, η ενέργεια κάθε μορφής που απαιτείται για την χρήση του, κάνουν την επιλογή υλοποίησης ενός έργου δύσκολη και την κρίση για το τελικό αποτέλεσμα απαιτητική.

Απάντηση σε αυτά τα δεδομένα μπορεί να δώσει μόνο η διαρκής προσπάθεια όλων μας για την βελτίωση τόσο των σχεδιαστικών μας προτάσεων όσο και του επιπέδου υλοποίησης τους. Ολοένα και περισσότερο γίνεται αντιληπτό ότι η Αρχιτεκτονική δεν είναι μία ανεξάρτητη και αυτοτελής δραστηριότητα. Αποτελεί πάντα τμήμα μίας ευρύτερης προσπάθειας πολλών ανθρώπων διαφορετικών ειδικοτήτων να υλοποιήσουν χώρους που θα στεγάσουν την ανθρώπινη ζωή.

Αφετηρία της προσπάθειάς μας είναι ο ίδιος ο χώρος με τα χαρακτηριστικά του, τα χαρίσματα και τις αδυναμίες του. Βάση, λοιπόν, για μας αποτελούν οι σχέσεις του με το εγγύτερο και ευρύτερο περιβάλλον, όπως είναι ο προσανατολισμός, το ανάγλυφο του εδάφους, η θέα, το φως οι προσβάσεις του, είτε πρόκειται για ελεύθερο χώρο-οικόπεδο, είτε πρόκειται για μετατροπή σε υφιστάμενο κτίριο

Αιτία και καθοριστικός παράγοντας κάθε έργου είναι οι άνθρωποι με τις ανάγκες τους, τις επιθυμίες τους, τις ιδιαιτερότητές τους και καμιά φορά τις ιδιοτροπίες τους. Αν και άψυχοι οι χώροι που ζούμε γενούν συναισθήματα. Η δυνατότητα ενός χώρου να δημιουργεί πολλαπλά και εναλλασσόμενα συναισθήματα είναι για μας ζητούμενο.

Όμως σημαντικός παράγοντας της δουλειάς μας, είναι και οι άνθρωποι που «χτίζουν» ένα έργο, με την τέχνη τους, την εμπειρία τους, τα υλικά τους και τις ιδιαιτερότητες του τόπου τους. Oι άνθρωποι αυτοί είναι πολύτιμοι συνεργάτες.

Ο συνδυασμός των παραπάνω ελπίζουμε ότι οδηγεί σε λύσεις που διατηρούν μία ταυτότητα ανεξάρτητη από επιταγές μόδας, συνήθειας ή μίμησης. Προσπαθούμε να υπηρετούμε αξίες που αντέχουν στο χρόνο, όπως είναι για μας οι σχέσεις ιδιωτικού-δημόσιου χώρου, εσωτερικού-εξωτερικού χώρου, φωτός-σκιάς, η κλίμακα, η υφή των υλικών, η προστασία του προσωπικού μας χώρου, πιστεύοντας ότι ο ίδιος ο χώρος είναι σημαντικότερος από την υλική υπόσταση των στοιχείων που τον ορίζουν. Ακολουθώντας αυτό τον δρόμο ίσως συναντήσουμε την «καλή» αρχιτεκτονική όχι μόνο σε έργα μεγάλης κλίμακας, προβολής, η υψηλού κόστους αλλά και σε μικρότερα, καθημερινά που αφορούν στον καθένα από εμάς. Μία αρχιτεκτονική που δεν θα εστιάζει στο πώς «βλέπουμε» ένα έργο αλλά πως το «ζούμε».

 

Νάσος Ανταχόπουλος – Αρχιτέκτονας

 

Γεννήθηκε στο Αμμάν Ιορδανίας το 1955.

1974-1975 Σπουδές Πολεοδομίας στην Αγγλία.

1975-1977 Σπουδές Αρχιτεκτονικής στο Α.Π.Θ.

1977-1981 Σπουδές Αρχιτεκτονικής στο Ε.Μ.Π.

1984-2011 Γραφείο Μελετών σε συνεργασία με τη Μαρία Αθανασιάδου.

2011 ως σήμερα Γραφείο Μελετών σε συνεργασία με τo Γιάννη Γιούνη.

Γιάννης Γιούνης – Αρχιτέκτονας

 

Γεννήθηκε στην Αθήνα το 1980.

1998-2004 Σπουδές Αρχιτεκτονικής στο Ε.Μ.Π.

2004-2006 Συνεργάτης Αρχιτέκτονας στο Γραφείο Στατικών Μελετών του Μ. Μάνιου.

2007-2008 Συνεργάτης Αρχιτέκτονας στο Αρχιτεκτονικό Γραφείο Ιωακείμ – Λοϊζά.

2008-2011 Συνεργάτης Αρχιτέκτονας στο Αρχιτεκτονικό-Πολεοδομικό Γραφείο της Αλ. Καρύδη.

2011 ως σήμερα Αρχιτεκτονικό Γραφείο σε συνεργασία με το Ν. Ανταχόπουλο..